Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@20:21:05 GMT

هوشمند سازی، نیاز اساسی مدیریت مصرف برق

تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۵۴۹۹۳

هوشمند سازی، نیاز اساسی مدیریت مصرف برق

تهران- ایرنا- استفاده از تجهیزات مبتنی بر فناوری و یا هوشمند سازی ساختمان‌ها، امروزه یکی از نیازهای ضروری در اعمال مدیریت مصرف انرژی است که به با بکار بردن این تجهیزات می‌توان تا 40درصد در مصرف برق صرفه جویی کرد.

به گزارش روز شنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، «ساختمان هوشمند» امروزه در جهان به یکی از پایه های اساسی طراحی و اجرای ساختمان تبدیل شده است زیرا این ساختمان ها علاوه بر آرامش و راحتی - که برای کاربران خود به همراه دارد - صرفه جویی قابل توجهی نیز در مصرف انرژی ایجاد می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


«علیرضا احمدی یزدی» معاون دفتر مدیریت مصرف توانیر پارسال درباره هوشمندسازی و استفاده از فناوری های نوین برای کاهش مصرف انرژی به ایرنا گفت: مطالعه و تجربه ها نشان داده است که با بهره گرفتن از اینترنت اشیا و هوشمندسازی، مصرف برق را می توان تا 50 درصد کاهش داد.
وی تاکید کرد: این کاهش مصرف بدون ایجاد مشکل در رفاه مشترکان محقق می شود، به شکلی که اینترنت اشیا و هوشمند سازی اگر فقط در بخش روشنایی و سرمایش بکار گرفته شود، مصرف برق 15 تا 20 درصد کاهش می یابد.

** ساختمان هوشمند چیست؟
ساختمان هوشمند براساس تعاریفی که در متون علمی ذکر شده، مجموعه ای ازسخت افزارها و نرم افزارهایی است که برای رصد و کنترل یکپارچه بخش های مختلف ساختمان نصب می شوند.
وظیفه این مجموعه پایش مداوم بخش های مختلف ساختمان و فرمان دادن به آنها به نحوی است که عملکرد اجزای مختلف ساختمان متعادل با یکدیگر باشد.
این مجموعه می تواند در شرایط بهینه و با هدف کاهش مصارف ناخواسته، تخصیص منابع انرژی را فقط و فقط به فضاهای که درحین بهره برداری از پیش تعیین شده و یا مدنظر کاربر باشد، اعمال کند.
بنابراین، ساختمان هوشمند ساختمانی است که مدیریت بهینه ای بر مصارف انرژی لحاظ می کند.

*مصرف انرژی در بخش خانگی ایران 4 تا 5 برابر کشورهای اروپایی
سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق ایران (ساتبا) در گزارشی اعلام کرده است مصرف انرژی در ساختمان های ایران در هر متر مربع معادل 30 مترمکعب گاز است؛ این درحالی است که در کشورهای اروپایی مصرف انرژی در ساختمان و در هر مترمربع معادل 6 مترمکعب گاز است؛ بدین ترتیب ساختمان های ایران 4 تا 5 برابر کشورهای اروپایی انرژی مصرف می کنند.
این میزان مصرف بی رویه ضرورت استفاده از تجهیزات نوین و بخصوص تجهیزات هوشمند سازی را چند برابر می کند.
در همین زمینه «طهماسب داوودی» که مجری طرح ساختمان های هوشمند است در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، این نوع از ساختمان ها را یکی از فناوری های نوین جهانی می داند که می تواند 50 درصد در مصرف انرژی کاهش ایجاد کند.
وی که خود طراح سیستم مدیریت انرژی در ساختمان است، اعتقاد دارد: شدت مصرف انرژی در کشورمان راه چاره ای مگر استفاده از سیستم هایی که بر اساس فناوری اطلاعات و ارتباطات عمل می کنند، باقی نمی گذارد؛ تجهیزاتی که بدون دخالت عامل انسانی مدیریت بهینه ای در مصرف انرژی اعمال کنند.
داودی گفت: ساختمان های هوشمند علاوه بر کاهش قابل ملاحظه در مصرف انرژی، ارتقای وضعیت حفاظت و امنیت ساختمان را نیز دنبال می کند.

* سیستم های سرمایشی پاشنه آشیل مصرف انرژی
مصرف انرژی در بخش سیستم های سرمایشی بیش از پیش شده است به گونه ای که «محمد حسن متولی زاده» مدیرعامل توانیر پنجم اسفندماه در همایشی با تاکید بر اینکه حدود 40 درصد بار تابستان مربوط به سیستم‌های سرمایشی است، گفت: این رقم سالیانه با شیب تندی در حال افزایش است؛ به طوری که در هر سال حدود 850 هزار کولر گازی در کشور ما اضافه می‌شود و همین اقلام نزدیک به دو هزار مگاوات به بار شبکه برق کشورمان در تابستان اضافه می‌کند.
وی خاطرنشان کرد: اگر به بهینه‌سازی مصرف توجه نداشته باشیم باید به شکل مستمر هزینه‌های هنگفتی برای افزایش تولید برق داشته باشیم تا بتوانیم نیازهای این چنینی را که با بهینه سازی قابل کنترل خواهد بود، تامین کنیم.
ساختمان های هوشمند یکی از راهکارهای مناسب و اساسی برای اعمال مدیریت مصرف بهینه در این بخش به شمار می روند.
طهماسب داودی در این باره می گوید: در ساختمان هوشمند، تجهیزات سرمایشی بر اساس نیاز برنامه ریزی می شوند، به عنوان مثال می توان به این تجهیزات برنامه داد زمانی که افراد در ساختمان حضور ندارند سیستم های سرمایشی را خاموش کرده و هنگامی هم که حضور دارند براساس شدت گرما سرمایش لازم را اعمال کنند و بدین ترتیب یک دمای مطبوع اعمال شود.
به گفته وی، استفاده از سیستم های هوشمند مدیریت انرژی ساختمان با اعمال مدیریت صحیح از هر گونه مصرف بیش از اندازه جلوگیری کرده و در عین حال هیچ آزاری را متوجه ساکنان نخواهد ساخت.
این کارشناس بخش ساختمان های هوشمند می گوید: استفاده از تجهیزات هوشمند در ساختمان ها و یا به عبارتی دقیق تر «ساختمان هوشمند» علاوه بر اعمال مدیریت بهینه بر مصارف و کاهش هدررفت منابع، ایمنی و عمرساختمان ها را افزایش می دهد؛ زیرا با جلوگیری هوشمندانه از نشتی های متعارف که خطراتی برای ساختمان ها در پی دارد عمر بهینه ساختمان افزایش خواهد یافت.
وی می گوید: این تجهیزات در مواقع بروز حوادث طبیعی می تواند با اعمال قطعی های ضروری میزان خسارت های ناشی از زلزله و یا سایر بلایای طبیعی را کاهش داده و محیطی امن ایجاد کند.
اکنون و با توجه به شرایط کشورمان استفاده از فناوری های نوین در ساختمان ها علاوه برکاهش مصرف انرژی می تواند گامی مهم در حفاظت از محیط زیست باشد.
اقتصام**2078**9189** 9053

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد وزارت نيرو هوشمند سازي برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۵۴۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!

وزارت نیرو با راه‌اندازی پویش «با انرژی» قصد دارد مصرف‌کنندگان را به مصرف کمتر برق در آستانه فصل تابستان ترغیب کند. این پویش در حالی راه‌اندازی شده که هرساله در فصل تابستان به دلیل مصرف زیاد برق، کشور با قطعی‌های پیاپی برق روبه‌رو می‌شود.

به گزارش تجارت نیوز، اکنون این پرسش مطرح است که آیا در سال‌های گذشته صرفاً به دلیل نبود کمپین، کشور به‌ویژه صنایع در تابستان‌ها در خاموشی فرو می‌رفتند؟ آیا در حال حاضر وزارت نیرو در کنار راه‌اندازی کمپین، اقدامات دیگر ازجمله جذب سرمایه‌گذار را در این زمینه انجام داده است صرفاً قرار است با به‌کارگیری سلبریتی‌ها و صرف هزینه‌های بی‌مورد از آن‌ها استفاده تبلیغاتی کند؟

چنان‌که امروز آیین رونمایی از کمپین «با انرژی» در محل پردیس سینمایی ملت با حضور مدیرعامل توانیر و برخی چهره‌های فرهنگی و ورزشی برگزار شد.

در حاشیه این مراسم، مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل توانیر، در جمع خبرنگاران درباره هدف از برگزاری این کمپین گفت: یکی از شاخص‌های مصرف، شدت مصرف انرژی در کشور است. این شاخص تقریباً در کشور ایران سه برابر متوسط جهانی است. همیشه نیازمند این هستیم که بهینه مصرف کنیم؛ زیرا تقاضا‌های جدیدی به شبکه اضافه شده و نیاز‌ها افزایش پیدا می‌کند.

او افزود: مشترکانی هستند که بیش از ۸۰ درصد تعداد مشترکان کشور را تشکیل می‌دهند و ۵۰ درصد برق اوج مصرف را آن قشر را استفاده می‌کنند. با این کمپین تلاش می‌شود آن‌ها به صرفه‌جویی تشویق شوند. از همین رو هم جایزه و پاداش صرفه‌جویی در دستور کار قرار می‌گیرد.

رجبی‌مشهدی ادامه داد: جایزه‌های متنوعی برای افرادی که مصرف خود را کاهش می‌دهند پیش‌بینی شده است. بیش از ۸۰ میلیون جایزه به کسانی که در کاهش مصرف فعال هستند و مستمراً در این حوزه فعالیت دارند، اهدا خواهد شد.

او ادامه داد: با این کار مشترکان هم برق پایدار دریافت می‌کنند و هم به تامین انرژی بیشتر برای بخش صنایع و کشاورزی کمک می‌کنند. تلاش می‌شود که اقصی نقاط کشور چه در بخش‌هایی که بسیار گرم هستند و چه در بخش‌هایی نظیر بیمارستان‌ها و دیگر بخش‌های خدماتی، تامین انرژی مناسبی داشته باشند.

امکان دریافت چندین نوبت جایزه

مدیرعامل توانیر در پاسخ به این سوال که با وجود ۶۰ مشترک برق چرا ۸۰ میلیون جایزه در نظر گرفته شده است یادآور شد: حدود ۴۲ میلیون مشترک در صنعت برق وجود دارد که از این تعداد ۳۲ میلیون مشترک خانگی هستند. مشترکان خانگی و تجاری که کاهش مصرف برق داشته باشند، به صورت هفتگی در ۲۱ هفته برگزاری پویش، با کاهش مصرف می‌توانند به صورت امتیازی از جوایزی که پیش‌بینی شده است بهره‌مند شوند.

او ادامه داد: کسانی هستند که می‌توانند چندین بار از این جوایز بهره‌مند شوند و محدودیتی در تعداد جوایز هر مشترک نیست. پیش‌بینی می‌شود کسانی که ۱۵ درصد در بخش خانگی و تجاری کاهش مصرف دهند، از جوایز نفیسی مانند خودرو یا ... به صورت قرعه‌کشی برخوردار شوند.

رجبی مشهدی درباره محل تامین اعتبار برای خرید جوایز گفت: سال گذشته ۴۰ درصد مشترکان خانگی در این طرح مشارکت کردند. امید داریم که امسال با افزایش تعداد مشترکان، انرژی بیشتر را به بخش مولد کشور تحویل دهیم. منابع مورد نیاز برای خرید جوایز از طریق صنایع انرژی بر کشور تامین خواهد شد و مشکلی در تامین اعتبارات نیست. همچنین منابع داخلی داریم و بودجه آن متناسب با میزان مشارکت مردم در این پویش است.

او گفت: این پویش از ابتدای خرداد تا پایان شهریور (حدود چهار ماه) که دوره گرم سال است برگزار می‌شود و اطلاع‌رسانی بیشتر از طریق پویش با انرژی انجام خواهد شد.

انتظار حل شدن بحران برق با درخواست از مصرف‌کنندگان

پویش «با انرژی» از مصرف‌کنندگان انتظار دارد از اواسط اردیبهشت‌ماه تا پایان شهریورماه با زیر نظر داشتن روند مصرف برق خود و کاهش آن، از بحران کمبود برق در تابستان جلوگیری شود. پویش «با انرژی» با هدف تشویق مردم به رعایت مدیریت مصرف آغاز شده و قرار است راهکار‌های مدیریت مصرف را به مصرف‌کنندگان آموزش دهد.

حال راه‌اندازی این پویش و اظهارات مدیرعامل توانیر حاکی از آن است که باز هم قرار است انگشت اتهام خاموشی‌ها به سمت مردم نشانه رود و مدیریت برق از طریق مصرف صورت بگیرد. این در حالی است که طی سال‌های گذشته هم چنین سیاستی وجود داشت و هیچ‌گاه نتیجه‌بخش نبود.

ناترازی روزانه برق در تابستان سال گذشته به حدود ۱۰ هزار مگاوات رسیده بوده است. هرساله صنایع و تولیدکنندگان پس از تحمل زمستان بدون گاز و مواجهه با تعطیلی‌های پیایی، تابستان را بدون برق سپری می‌کنند.

دولت در لایحه برنامه هفتم توسعه، رشد ۴.۵ درصدی مصرف برق در هر سال را پیش‌بینی کرده است. به دنبال این پیش‌بینی صنعت برق ایران نیازمند احداث سالانه پنج هزار مگاوات نیروگاه و توسعه انتقال و توزیع نیروی برق است که تحقق آن بدون سرمایه‌گذاری سالانه پنج میلیارد دلاری امکان‌پذیر نیست.

با وجود این، بدون افزایش سرمایه‌گذاری و احداث نیروگاه‌ها برای تولید برق مورد نیاز، انتظار از مصرف‌کنندگان خرد کماکان ادامه دارد. طبیعتاً کاهش مصرف برق افراد جامعه اتفاق خوبی است و باعث کاهش هدررفت این منبع خواهد شد؛ اما نکته مهم این است که مصرف‌کنندگان تاثیر محدودی بر بازار برق ایران دارند. احداث نکردن نیروگاه‌ها، عدم سرمایه‌گذاری مورد نیاز در صنعت برق و در عین حال تعطیلی نیروگاه‌ها بحران برق را بیش از پیش دچار مشکل کرده است.

شایان ذکر است طرح‌های تشویقی و واگذاری بحران به مصرف‌کنندگان و عدم پذیرش مسئولیت وزرا در قبال بحران برق، منجر به حل بحران نمی‌شود. واگذاری حل بحران‌ها به مصرف‌کنندگان و سلب مسئولیت قانون‌گذاران، از رویکرد‌های مهم اتخاذشده در چندین سال گذشته است.

دیگر خبرها

  • واگذاری بیش از ۹ هزار فقره انشعاب آب در استان مرکزی
  • ابتکار وزارت نیرو برای حل بحران خاموشی‌ها؛ راه‌اندازی پویش!
  • پرداخت ۳۸ میلیارد تومان پاداش به کم مصرف‌ها
  • پیش بینی ناترازی ۱۰ تا ۱۱ هزار مگاواتی برق در تابستان
  • بیش از ۸۰ میلیون جایزه غیرنقدی پیش‌بینی شده برای خوش‌مصرف‌ها
  • افتتاح مرکز مدیریت هوشمند انرژی (مها) در همدان
  • افتتاح مرکز پایش هوشمند انرژی برق در همدان
  • یک بام و دوهوای دولت برای کولرهای گازی: تبلیغ ممنوع؛ فروش آزاد، قاچاق رها!
  • برای رفع مشکل مصرف انرژی باید صندوق بهینه‌سازی سوخت را فربه کنیم
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده